Dnes Prague Edition

Ze 150 km/h na dálnici se stal politický boj jara

Příznivci i odpůrci zvýšení rychlosti už se šikují. V Senátu jsou síly vyrovnané, spočítala MF DNES

- Jakub Pokorný, Ondřej Leinert s přispěním Markéty Březinové

PRAHA Senátoři mají zase jednou důvod připomenou­t voličům, že nejen existují, ale že navzdory všeobecné skepsi neberou své peníze nadarmo. Blíží se totiž den, kdy mohou zchladit, anebo také opět rozehřát nadšení, které přinesli zákonodárc­i ve Sněmovně, když před měsícem schválili možnost řídit na některých úsecích zdejších dálnic rychlostí až 150 kilometrů v hodině.

Zatímco ve Sněmovně prošel zákon hladce a téměř bez debat, v Senátu z něj podle všeho bude drama a kolem velká diskuse. MF DNES oslovila všech 81 senátorů, jestli stopadesát­ku na dálnici podpoří. A když většina z nich odpověděla, jsou tábory odpůrců a příznivců velké rychlosti vyrovnány.

Až bude horní komora na příští schůzi hlasovat, rozhodnou ti, kteří ještě tento týden jasný názor na stopadesát­ku neměli.

Proti zákonu vystupují i „napravení hříšníci“. Třeba domažlický senátor Jan Látka loni přišel načas o řidičák, když mu policisté naměřili na devadesátc­e 144 kilometrů v hodině, a přece 150 kilometrů v hodině na dálnicích nepodpoří. „Když by se rychlost zvýšila na sto padesát, tak by se jezdilo sto sedmdesát,“varuje Látka. Identickou větou mimochodem argumentuj­e proti zákonu nejméně deset dalších jeho kolegů. Nakonec se pro zvýšení rychlosti vyslovilo 30 senátorů a senátorek a úplně stejný počet čítá podle průzkumu MF DNES i tábor odpůrců.

Ti naopak říkají, že zvýšení rychlosti stejně legalizuje stav, jaký už na dálnicích panuje, jenže dnes je to přestupek. „Člověk jede tak, jak může, pokud není šílenec, a pro šílence stejně žádné předpisy neplatí,“říká senátor za ODS Jiří Oberfalzer. Mnozí senátoři mají i osobní motivaci. „Já rád jezdím rychle,“netají se Přemysl Sobotka z ODS, který by stopadesát­ku nechal jako doporučeno­u, podobně jako v Německu je na dálnicích neomezená rychlost také jen doporučená.

Celkem devět senátorů či senátorek, kteří v anketě odpověděli, svůj postoj zvažuje. Komunista Václav Homolka řekl, že se zdrží hlasování, a pár zbylých se nepodařilo zastihnout.

Z ankety je však patrné, že zvýše- ní nejvyšší povolené rychlosti se stalo mezi senátory politickým tématem jara. Opavský senátor Vladimír Plaček si například ani nevyslechl celou otázku – zda podpoří jeden ostře sledovaný zákon. „To bude sto padesát kilometrů v hodině na dálnici,“skočil do řeči a uhodl to.

Zákon navrhli ve Sněmovně poslanci ODS. Stopadesát­ku nezavádí automatick­y, ale dává tu možnost vybrat pro ni některé dálniční úseky. Mluví se třeba o nové dálnici před Ostravou nebo novém úseku D3 na jih u Tábora. Ve stejném zákoně je i návrh zvýšit na některých silnicích, které mají čtyři pruhy, rychlost z 90 na 110. Ten podporuje i ministr dopravy Dan Ťok, který se naopak proti stopadesát­ce veřejně postavil.

Kdyby Senát nakonec zákon se stopadesát­kou do Sněmovny vrátil, musela by ho přehlasova­t nadpolovič­ní většinou všech poslanců.

V původním hlasování přitom zákon podpořilo 114 poslanců, takže hlasy by byly, ale ministr Ťok by měl zase čas napodruhé přesvědčov­at hlavně poslance ANO, aby změnili názor.

Proti stopadesát­ce na dálnici vystupuje i prezident Miloš Zeman.

Prezident Miloš Zeman už dříve označil zvýšení rychlosti na dálnicích za nezodpověd­né, a pokud novela parlamente­m úspěšně projde, chystá se ji vetovat, což by její platnost přinejmenš­ím oddálilo. V Senátu návrh nejdříve zamíří na schůze výborů, pak teprve na plénum, kde se bude hlasovat. „Očekává se, že bude zařazen na program schůze ve druhé polovině června,“předesílá mluvčí horní komory Eva Davidová.

Proti zavedení stopadesát­ky by mohl hrát ještě jeden nový argu- ment. MF DNES získala vyhodnocen­í Národní strategie bezpečnost­i provozu za rok 2014, tedy hlubší rozbor loňských nehod. Z dokumentu ministerst­va dopravy vyplývá, že tragických havárií na dálnicích neubývá.

Loni na těchto silnicích zemřelo 24 lidí, o jednoho více než předloni, těžce zraněných bylo dokonce o 11 více – celkem 78. Je pravda, že od roku 2009, kdy byl počet nehod srovnateln­ý s loňskem, se dálniční síť mírně prodloužil­a, ale to podle autorů dokumentu nehraje významnou roli. „Ani při nárůstu délky dálnic nelze stav považovat za uspokojivý, ba naopak,“píše se v hodnocení.

Za alarmující považují autoři strategie to, že na dálnici zemřeli loni čtyři chodci, kteří by se tam vůbec neměli vyskytovat.

Kromě bezpečnost­i existuje ještě ekologický argument proti zrychlení – vzrostou emise, které znečišťují ovzduší.

 ??  ?? Pozn.: Orientační údaje z veřejných zdrojů; v praxi se liší podle povrchu, pneumatik, hmotnosti automobilu apod.
Pozn.: Orientační údaje z veřejných zdrojů; v praxi se liší podle povrchu, pneumatik, hmotnosti automobilu apod.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia