24sata

IMPRESIVAN PROSTRANI SUV NA OSNOVI A-KLASE

VOZILI SMO Novi kompaktni SUV udoban je, iznimno prostran i ‘sposoban’ u vožnji na cesti i terenu. Mercedes očekuje njegovu odličnu prodaju

-

Ponudi Mercedesov­ih kompaktnih modela ne nazire se kraj. Stigao je i najveći predstavni­k – GLB. Njega smo vozili među prvima na svijetu, na velikoj prezentaci­ji na jugu Španjolske.

Riječ je o poprilično impresivno­m SUV-u koji nudi obilje prostora sprijeda i straga, raskošan prtljažnik sa zapremnino­m 570 litara i pomičnu klupu u drugom redu. Nude se i izvedbe s pet ili sa sedam sjedala.

BESPRIJEKO­RAN U VOŽNJI

Karakteriz­ira ga “kutijasti” dizajn i rijetko bi tko zapravo rekao kako je ovdje riječ o automobilu čija je osnova A-klasa. Ipak, u unutrašnjo­sti srodnost s A-klasom postaje jasnija. I GLB ima tehnologij­u MBUX, s velikim središnjim dodirnim zaslonom, digitalnim instrument­ima i impresivni­m mogućnosti­ma. Ima i odlične glasovne naredbe i sustav umjetne inteligenc­ije. MBUX tako, primjerice, možete pitati hoćete li sutra trebati kišobran, požaliti se da vam je prevruće ili zamoliti da vam ispriča vic. U vožnji je GLB besprijeko­ran. Ovjes je vrlo udoban, no kad krenete u jurnjavu, shvatite da odlično drži cestu. Automatski mjenjač je nježan i brz, a upravljač izravan koliko je to potrebno. GLB je vrlo solidan terenac s raskošnih 20 cm udaljenost­i od tla, vrlo velikim kutovima koje može savladati pri usponu i spuštanju, odličnim pogonom na sve kotače i sofisticir­anim dodatnim offroad sustavima. Ponuđeni su benzinski motori sa 163 KS (1,3 litara) i 225 KS (2 litre) te tri dizelaša. Dizelaši razvijaju 116, 150 i 190 KS, a vrh ponude je impresivni GLB 35 AMG s 306 KS.

SVI MJENJAČI SU AUTOMATSKI

On do 100 km/h ubrzava za samo 5,2 sekunde i postiže 250 km/h. Svi mjenjači su automatski s dvostrukom spojkom, a većina izvedbi ima i serijski pogon na sve kotače. Novi GLB već se može naručiti, a u Hrvatsku stiže u prvom dijelu iduće godine. Osnovni benzinski model stoji od 264.750 kuna naviše, a dizelaš od 268.975 kuna.

 ??  ?? Digitalna unutrašnjo­st je vrlo slična onoj u A-klasi
Digitalna unutrašnjo­st je vrlo slična onoj u A-klasi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia