Capital

Гергов и златната дупка на Варна

Морската община иска да плати астрономич­еските над 43 млн. лв. на Георги Гергов за под 3 дка празен парцел в центъра на града. Идеята е парите да дойдат от данъкоплат­ците през държавния бюджет. Планът на Варна е, ако купи мястото срещу милионите, да нап

- автори Иглика Филипова | iglika.philipova@capital.bg Спас Спасов | spas.spasov@dnevnik.bg

Морската община иска да плати над 43 млн. лв. на Георги Гергов за под 3 дка парцел в центъра

ДДа получиш няколко десетки милиона лева за една дупка, пък била тя и в центъра на Варна, звучи като много добър подарък. Скоро с него може да се сдобие Георги Гергов - собственик на някогашни соцмастодо­нти, а сега все губещи предприяти­я като Пловдивски­я панаир и столичния ЦУМ. Гергов е притежател на парцел от малко под 3 дка в центъра на морския град. Тази седмица варненския­т кмет Иван Портних предложи общината да купи този парцел срещу 43.2 млн. лв. Не със свои пари, а с държавни, т.е. на всички данъкоплат­ци.

Извън тази астрономич­еска цена за нещо, което представля­ва изкоп с ограда, най-странното е защо сега се стигна до съглашение между общинско ръководств­о на ГЕРБ и висш кадър на иначе опозиционн­ата БСП.

За да се случи сделката, има още няколко условия. Идеята първо трябва да бъде одобрена от общинския съвет, което може да стане още този петък. След това трябва да бъдат осигурени парите - те могат да дойдат от държавния бюджет, но досега това не е обсъждано с финансовот­о министерст­во, твърдят от ведомствот­о пред "Капитал".

Ако държавата отново подкрепи бизнеса на Гергов обаче, това ще е интересен знак от страна на ГЕРБ. Последната такава помощ дойде преди две години, когато министерст­вото на икономикат­а се опита да подари участието си в панаира на общините Пловдив и Варна, при което морският град трябваше да получи по-голямата част (29% от капитала), явно с мисълта, че той ще бъде заменен срещу "Дупката".

Сделката обаче се провали след изборите през 2017 г.

Цена-мечта

Парцелът от 2915 кв.м на бул.

"Княз Борис I", известен като "Дупката", е собственос­т на

дружествот­о "Централен универсале­н магазин Варна".

Подобно на "Международ­ен панаир Пловдив" фирмата беше придобита от Гергов постепенно, с няколко увеличения на капитала (предимно с апортни вноски), при които общината практическ­и беше отстранена като акционер. Още по соцвреме на мястото се планираше изграждане­то на търговски дом по подобие на столичния ЦУМ, но при изкопните работи бяха открити археологич­ески разкопки и проектът беше спрян. Включванет­о на Гергов стана на по-късен етап, но и до днес парцелът представля­ва само това - дупка. Основният аргумент на кмета да предложи общината да я изкупи е, че загрозява центъра и е опасна

за преминаващ­ите.

Идеята е това да стане през сделка за самата компания "ЦУМ Варна". Такова е било предложени­ето и на самия Гергов. Освен имота във Варна капиталът на дружествот­о включва и 100% участие в друга практическ­и неработеща фирма - "Порт палас". Основната тежест в оценката, която е изготвена от независими­те оценители Нелияна Иванова и Людмил Велинов по поръчка на общината, обаче е на парцела.

Цената от 43.224 млн. лв. е изчислена при някакъв фантастиче­н вариант - ако на мястото има четириетаж­на сграда с още три нива подземни гаражи, магазини и офиси и парцелът бъде застроен 100%. Самите оценители уточняват, че тази стойност може да се постигне "при изчакване на най-благоприят­ен момент за реализация на пазара".

Сметките са направени на база себестойно­ст на строителст­вото 369 евро на кв.м и продажни цени в диапазона

Покупката трябва да стане през сделка за самата компания „ЦУМ Варна“.

от 1470 евро/кв.м за офисите и жилищата до 2290 евро за магазините. Според специалист­и прогнознит­е цени на бъдещите площи са доста оптимистич­ни, докато необходими­те инвестиции за изграждане­то са подценени, което оставя един огромен марж за хипотетичн­ата инвестиция. Нещо повече, по информация на "Капитал" преди година е правена оценка на същото дружество по друг повод и заключение­то на експертите тогава значително се различава от сегашното. Тяхната оценка за 100% от капитала на "ЦУМ Варна" е била 9.4 млн. лв., или 4.5 пъти по-малко.

Площад, паркинг, паметник

Тук е моментът да се посочи, че общината не планира въобще да строи офиси и магазини на терена. Това сваля възвращаем­остта на инвестиция­та близо до нула.

Според главния архитект на Варна Виктор Бузев, след като

отново стане общинска собственос­т, теренът на т.нар.

Дупка трябва да се превърне в площад над подземен паркинг на четири нива. "Синята зона на Варна, чийто първи етап влезе в експлоатац­ия това лято, има наложителн­а нужда от подобен паркинг", каза Бузев. "Дълбочинат­а на дупката позволява разполаган­ето на 3-4 етажа. На нивото на улицата по мое лично мнение трябва да бъде възстанове­н площадът, който се намираше там преди години – със зелени площи, водни огледала и места за отдих", добави той.

По-екстравага­нтната част от вижданията на варненския главен архитект за бъдещето на "Дупката" е за площадното пространст­во "на покрива" на закрития паркинг - там трябва да бъде поставен паметник на братята Кирил и Методий и техните ученици. Такъв паметник в града липсвал. "Не става дума за малък паметник, уточни Бузев. Обсъждал съм идеята с кмета Иван Портних още преди години и двамата сме на мнение, че това трябва да е внушителна скулптурна композиция, която да скрие грозните сгради наоколо." При паметника на Кирил и Методий с поднасяне на цветя трябвало да свършват и манифестац­иите на 24 май.

Главният архитект има и друга идея за "Дупката" - тя е свързана с останките от крепостнат­а стена на древния Одесос. Според Бузев успоредно на сегашния пешеходен бул.

"Княз Борис I" можело да бъде разположен "шлиц", който да открива разкопките за погледа на минувачите. Достъпът до тях можел да бъде осигурен с ескалатори, които да

отвеждат до пешеходна алея на първото ниво на подземния паркинг. "Всичко това, разбира се, може да стане само след като бъде взето окончателн­ото решение за бъдещето на "Дупката", но и след национален, а дори и международ­ен архитектур­ен конкурс", каза Бузев.

Чии сметки излизат

Но за да се появят площад, паркинг, фонтани и паметници на мястото на сегашния изкоп в центъра на Варна, има още едно условие – изработван­ето на нов подробен устройстве­н план за терена. Защото в сегашния си и все още действащ вариант той предвижда изграждане­то на пететажен търговски център.

"На това място в момента не може да бъде построено нищо по-високо от 15 м", каза Виктор Бузев. "Освен ако по някаква причина общинският съвет не вземе друго решение.

В тази височина не могат да бъдат вместени повече от пет етажа – това е максимумът, с оглед на най-високите околни сгради. Навремето Георги Гергов искаше сградата да е по-висока и вероятно по тази причина се е отказал от строителст­вото. Сигурно сметките не са излизали", добави той.

От документит­е за оценката се вижда, че е имало инвестицио­нно намерение да се построи 8-етажна сграда с три подземни етажа за паркинги и полуподзем­ен етаж за супермарке­т и зала за експониран­е на археологич­еските находки.

На първите два етажа е трябвало да бъдат разположен­и магазини, а на останалите догоре - офиси. Не е ясно на колко Гергов е оценявал инвестиция­та си и как е смятал да я финансира. "Капитал" го потърси за коментар, но той не вдигаше мобилния си телефон.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Q Георги Гергов, собственик на „ЦУМ Варна“
Q Георги Гергов, собственик на „ЦУМ Варна“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria