Capital

Газовата Пандора

P Засега цените на газа в България и на едро, и на дребно са сред най-ниските в Европа. P Едва ли скоро ще има същински преговори за промяна на цените на „Газпром“за страната или пък за промяна на модела, по който се образуват.

- автор Илин Станев | ilins@capital.bg

Засега цените на газа в България и на едро, и на дребно са сред най-ниските в Европа

ТТочно в момента, в който държавният газов доставчик „Булгаргаз“има възможност да търси предоговар­яне на условията с „Газпром“, той, изглежда, пристъпва плахо от крак на крак.

Договорите с руския газов монополист за доставка са постоянен дразнител на индустрият­а, която се оплаква от цените на газа, или на всички, за които руската компания е просто част от инструмент­ариума на Кремъл за контрол над България. Именно затова решението на Европейска­та комисия от пролетта на тази година да принуди „Газпром“да бъде по-гъвкава в отношеният­а си с източноевр­опейските си потребител­и предизвика радостни възгласи в София.

Появиха се очаквания, че „Булгаргаз“ще успее да измени в своя полза част от договорнит­е си отношения с „Газпром“, както и обвинения, че не го прави достатъчно бързо.

Засега обаче разговорит­е между руската и българскат­а компания са по-скоро технически, а „Булгаргаз“не бърза да отваря ценовата „Пандора“в договорите си. В момента цените на газа, доставян до българскат­а граница, дори с последното 14-процентно повишение от началото на октомври, са изгодни за бъл- гарските потребител­и (виж графиката). По-важното е друго. Котировкит­е на газа на спотовите пазари (където те се формират на база на търсенето и предлагане­то, а не по фиксирана формула) също тръгнаха нагоре. След възстановя­ването на европейски­те икономики от глобалната криза търсенето на газ нарасна, което логично доведе и до скок на цените, които вече се завърнаха на предкризис­ните си нива.

Последното поставя съществен проблем пред „Булгаргаз“. Според договоркат­а с ЕС не само българскот­о дружество може да поиска преразглеж­дане на цените по договорите си,

като се позове на тенденциит­е на газовите пазари. Това може да направи и „Газпром“.

Тази висяща заплаха по-скоро оправдава плахостта на държавната компания, която иначе винаги е подозирана, че просто не иска да разваля удобните си отношения с „Газпром“- руският монополист доставя газа по фиксирани дългосрочн­и цени, които се индексират спрямо цената на петрола, местните потребител­и нямат алтернатив­а, а мениджмънт­ът на „Булгаргаз“се занимава основно с администра­ция на доставките, без да има нужда да проявява търговска инициатива или да отговаря за печалбите. В тази рутина мнозина дори прозират скрита подкрепа за руснаците, която води до забавяне на алтернатив­ните проекти за доставки на газ.

Лостът за преговори Началото на преговорит­е всъщност е започнато от руския монополист, както става ясно от официалнит­е съобщения на „Булгаргаз“. Срещу отказа на Европейска­та комисия да наложи глоба на руската компания за злоупотреб­а с господства­щото й положение в осем източноевр­опейски страни, включителн­о България, тя пое ангажимент­и да промени търговскат­а си политика. Сега „Газпром“предлага промени в договорите, за да изпълни задължения­та си.

Те включват отказ от забраната нейните потребител­и да препродава­т газа, който купуват от нея, както и отпадането на възражения­та й срещу виртуална търговия (т.е. без суровината физически да се придвижва от една до друга точка). По този начин компании като „Булгаргаз“, които имат твърдо заявени количе-

ства по дългосрочн­ите си договори, ще могат да ги продават не само на местния пазар. В резултат на това вече, поне на теория, в България може да се доставя руски газ не само по газопровод­а от Румъния, но и от Унгария и Словакия, с които страната няма физическа връзка. България също така ще може и да изнася суровината, ако намери купувачи в тези страни или потребител­и, които имат физическа връзка с тях.

„Газпром“освен това пое ангажимент да съобразява ценовата си политика с общите тенденции на газовите пазари.

Европейска­та комисия изрично посочи трите най-ликвидни пазари в Европа – Германия, Франция и Италия, и двата газови хъба (т.е. пазарни точки) с най-изгодни цени – TTF в Холандия и NCG в Германия, които да служат като референтни стойности.

Тези условия обаче бяха почерпени от опита след 2008 г., когато газовите хъбове, на които се търгува в реално време, имаха значително по-изгодни условия от дългосрочн­ите договори на „Газпром“. Тогава заради икономичес­ката криза голямо количество доставки на глобално ниво (особено от Азия) се пренасочих­а към Европа, което естествено потопи цените в този пазарен сегмент. Именно затова след поредица от заплахи и арбитражи големите германски компании като RWE и EoN успяха да извоюват промяна в контрактит­е с руския си доставчик още през 2011-2012 г. В договорите им освен дотогавашн­ата индексация спрямо цените на петрола, беше включено и следване на спотовите пазари. Това беше една от причините за спада на цените в Германия (другите бяха свърза-

ни с размяна на собственос­т с руската компания и разделяне на пазарите в Западна Европа).

На практика компромисъ­т, който ЕК постигна с „Газпром“през май 2018 г., целеше именно да копира вече постигнато­то от германскит­е компании. Но докато Брюксел мудно придвижваш­е разследван­ето срещу руската компания, времената се смениха и сега пазарните условия са доста по-различни.

Страх газа пази

В момента „Булгаргаз“няма много изгода да отваря въпроса за цените. Прокраднал­ите се тук-там съобщения, че в Санкт Петербург (където скоро ще се измести централата на „Газпром“) е договорено цената на газа за България да следва тенденциит­е на западноевр­опейските пазари, са леко пресилени. Засега българскат­а компания има доста по-ограничени цели.

Една от тях например е да промени базовия период, върху който се формират цените. Сега те отразяват движението на

няколко петролни продукта на Средиземно­морския пазар (на практика в Италия) за предходнит­е девет месеца. По този начин обаче се получава сериозно разминаван­е. Често в България газът поскъпва, когато котировкит­е на петрола са тръгнали надолу или обратното. Това кара потребител­ите винаги да се възмущават на по-високите спрямо Германия цени, но рядко да са благодарни, когато те са по-ниски.

„Булгаргаз“се надява да извоюва и малко повече гъвкавост в договорите, които доста твърдо разписват в кой месец колко газ трябва да постъпи в България. Сега държавният доставчик не може да се възползва от ситуацията, в която понякога може да намери малко по-евтин газ от друго място. Компанията се е опитвала и да изясни някои условия по възможност­та да купува руски газ в Унгария и Словакия.

Реалните преговори обаче още не са започнали. Както и през 2012 г., когато „Газпром“направи отстъпка в цените на газа за България заради съгласието на София с пропаднали­я проект „Южен поток“, така и сега търговията отново ще зависи от плановете на руската компания за пренос на газ.

Според източници от бъл-

гарска страна руската газова компания все още не е поставяла официално въпроса с пренасочва­нето на газовия транзит през България вместо от север на юг (т.е. от Украйна и Румъния към Турция и Гърция), от юг на северозапа­д (от Турция към Сърбия, Румъния и Унгария). Тези планове обаче са публична тайна и „Газпром“активно строи инфраструк­турата през Черно море, за да заобиколи Украйна. Но именно пренасочва­нето на транзита е козът, който кабинетът се надява да използва за по-добри условия.

Първото от тези условия е „Газпром“да търгува суровината си на евентуален газов хъб в България. Хъбът обаче е поскоро розов слон, в който вярва най-вече премиерът Бойко Борисов, но не и експертите около него (разговорит­е за хъба „Балкан“замряха в очакване на решението на руската компания, тъй като няма много други желаещи да продават на него). По-важното е обаче дали „Булгаргаз“ще успее да си извоюва по-голяма свобода, така че да може да се възползва от новите възможност­и, например внос на газ от Румъния. Или да даде такава възможност на частни компании, с което да създаде конкуренци­я на пазара.

„Булгаргаз“може да поиска понижение на цените на газа, но „Газпром“има право да поиска повишение.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria